Skip Ribbon Commands Skip to main content
Help (new window)
University of Balamand > Administration > Vice Presidents > Vice President Nahas > Publications > Cuisine of Al-Kurah: The Banquet of Old Times
Cuisine of Al-Kurah: The Banquet of Old Times 
 

Cuisine of Al-Kurah: The Banquet of Old Times
المطبخ الكوراني: مأدبة ايام زمان

Contents

Preface 

Introduction 
  • Between Modern and Ancestral
  • Nutritious Dishes and the Economic Production System
  • Seasons and Preserved Food (Mouneh)
  • Wild Plants
  • Culinary and Religious Traditions
Interview with a Senior Citizen from Al-Kurah 
  • Agricultural Seasons
  • Olive Oil Production
  • Soap Production
  • Grapes and their Products
  • Other Productions
  • Sea Salt
  • Medicinal Plants
  • Silk Production and Silk-worms
  • Jam Production
  • Dairy Products
  • Meat Consumption
  • Juices
  • Stories from the Past
  • Conclusion
Soups 
  • Tomato Soup
  • Lentil Soup
  • Lentils with Dough
  • Fish Soup with Vegetables
  • Kishek

Appetizers, Salads and Lenten Food
  • Eggs with Fennel
  • Eggs with Asparagus and Eggs with Aaraytishi
  • Eggs with Eggplants and Eggs with Potatoes
  • Fresh Green Oregano Omelette
  • Zucchini Omelette
  • Monk’s Salad
  • Cauliflower Salad
  • Potato Salad
  • Potato with Tahini
  • Eggplant Salad
  • Grilled Eggplant Salad
  • Grilled Eggplant with Tahini
  • Beetroot Salad
  • Eggplant with Pomegranate
  • Zucchini Salad
  • String-Bean Salad and White Kidney-Bean Salad
  • Spinach and Sorrel Turnover
  • Hroo Osboo
  • Meatless Fatteh
  • Lentils and Lemon Swiss Chard Soup
  • Kishek bi Burghul​
  • Sautéed Spinach
  • Lentil and Rice Pilaf
  • Burghul with Tomatoes
  • Batenjen Shraheet
  • Potato wih Lentils, Zucchini with Lentils, Taro with Lentils
  • Potato with Coriander
  • Carrots in Oil
  • Mallow with Burghul
  • Stuffed Vegetables in Oil
  • Swiss Chard with Black-Eyed Beans
  • Green Bell Peppers with Tomatoes
  • Chard Stems with Tomatoes
  • Chard Stems with Black-Eyed Beans
  • Eggplants with Yogurt
  • Stuffed Peppers
  • Green Fava Beans in Oil
  • ‘Aleb Khoudar
  • Taro with Tahini
  • Meatless Zucchini
  • Koussa Mtabba’
  • Green Beans with Oil
  • Meatless Stuffed Eggplants and Zucchinis
  • Moutabbal Koussa bil Zeit
  • Moujaddarat Loubiyé Bedriyé M’addadi
  • Mdabblet Sleeq
  • Msabbahet el Darwish
  • Makmoura bi Hommos
  • Marshoushi with Swiss Chard, and Marshoushi with Cabbage
  • Moussaka
  • Meatless Stuffed Cabbage
  • Dandelion with Oil



المحتويات
كلمة العميد
المقدّمة
  • بين العصرنة والموروث
  • الوجبات الغذائية ونظام الإنتاج الاقتصادي
  • المواسم و”المونة"
  • الأعشاب البّرية
  • الغذاء التقليدي والتقاليد الدينيّة

لقاء مع معمّر كورانيّ
  • فصول الزراعة
  • صناعة زيت الزيتون
  • صناعة الصابون
  • العنب وصناعاته
  • صناعات أخرى
  • الملاحات
  • الأعشاب كدواء
  • صناعة الحرير وتربية دودة القّز
  • صناعة المربّيات
  • منتجات الحليب
  • استهلاك اللحمة
  • المشروبات
  • خبريّات أيّام زمان
  • خاتمة

​الشوربة 

  • شوربة البندورة
  • شوربة العدس
  • رشته
  • شوربة السمك مع الخضار
  • شوربة الكشك

​المقبلات، السلطات والأكل القاطع 
  • بيض بالشومار
  • بيض بالهليون وبيض بالعريتيشي
  • مفّركة البيض والباذنجان ومفّركة البيض والبطاطا
  • عجّة زوباع
  • عجّة كوسا
  • باذنجان الراهب
  • سلطة الأرنبيط
  • سلطة البطاطا
  • بطاطا بطحينة
  • أجران الأرانب
  • سلطة باذنجان مشوي
  • باذنجان متبّل
  • سلطة خلاط
  • باذنجان بالرمان
  • سلطة الكوسا
  • سلطة لوبياء وسلطة فاصوليا عريضة
  • فطائر بالسبانخ والحمّيضة
  • حّر أصبع
  • فتّة قاطعة
  • كبّة الراهب
  • كشك ببرغل
  • مدبّلة سبانخ
  • مدردرة
  • مدفونة
  • باذنجان شراحيط
  • بطاطا بالعدس وكوسا بالعدس وقلقاس بالعدس
  • بطاطا بالكزبرة
  • جزر بالزيت
  • خبّيزة ببرغل
  • خضار محشية بالزيت
  • سلق بلوبياء مسلاّت
  • شكشوكة
  • أضلع السلق بالبندورة
  • أضلع السلق باللوبياء
  • فتّة الباذنجان 
  • فليفلة محشوّة
  • فول أخضر بالزيت
  • قالب الخضار
  • قلقاس بالطحينة
  • كوسا قاطع
  • كوسا مطبّق
  • لوبياء بالزيت
  • محشي كوسا وباذنجان قاطع
  • متبّل الكوسا بالزيت
  • مجدّرة لوبياء بادريّة مقدّدة
  • مدبّلة سليق
  • مسبحة الدرويش
  • مكمورة بحمّص
  • مرشوشة (سلق) ومرشوشة (ملفوف)
  • مصقّعة باذنجان
  • ملفوف محشي قاطع
  • هندبة بالزيت

الوجبات الأساسيّة 
  • كبّة أرنبية
  • كبّة بطاطا بالفرن وكبّة أقراص مقلية
  • كبّة بطاطا بلبن
  • كبّة سمك
  • دجاج بالزبيب
  • رز على دجاج (منسف)​
  • صاجية (فتّة دجاج) 
  • الهريسة
  • فتّة كفتة باللبن 
  • سمكة حّرة
  • صيّادية سمك

​​
facebook    LinkedIn    youTube    Social Media
University of Balamand,
Balamand Al Kurah,
Lebanon

Tel:  +961-6-930250
Fax: +961-6-930278